Laadpalen

Welkom in een nieuw tijdperk van mobiliteit!

Elektrisch rijden is de toekomst. Tegen 2029 mogen nieuwe wagens alleen nog maar elektrisch zijn.

Maar ook nu al ontdekken consumenten volop de voordelen die elektrische voertuigen te bieden hebben. En fabrikanten zetten ook steeds vaker in op de elektrische wagen, enerzijds door hun modellen aan te passen en anderzijds door efficiëntere batterijen te installeren tegen een aantrekkelijke prijs.

Toch zijn er momenteel te weinig openbare laadpunten wanneer je vergelijkt met het aantal hybride en elektrische wagens dat nu al rondrijdt op onze wegen. De oplossing hiervoor? Kiezen voor een eigen laadpunt bij u thuis.

Voordelen van een eigen laadpunt?

Kiezen voor een eigen laadpunt bij u thuis of voor uw bedrijf is de logica zelve. In het Verenigd Koninkrijk wordt intussen zelfs al werk gemaakt van de verplichte (!) installatie van een laadpaal bij nieuwbouw. In België loopt het nu zo’n vaart nog niet, maar in de toekomst evolueren we wel in die richting.

Daarom zetten we graag de voordelen van een eigen laadpunt voor u op een rijtje:

  • Je hebt altijd een eigen laadpunt ter beschikking.
  • Je kan je wagen laden zonder je te verplaatsen.
  • Je hoeft niet te wachten tot je auto volgeladen is voor je naar huis kan gaan.
  • Het is veilig.
  • Je kan slim inspelen op piekbelasting.
  • Je kan gebruikmaken van eigen opgewekte stroom.

Waarop letten bij het aanschaffen van een elektrisch laadpunt?

Het is belangrijk dat je zorgt voor een goed evenwicht tussen 3 zaken:

  1. je wagen;
  2. je gebouw;
  3. het elektriciteitsnet.

Als die balans goed zit, krijg je een efficiënt energieverbruik én minder schadelijke uitstoot. Maar hoe vind je de balans tussen de bovenstaande 3 facetten?

Door te kiezen voor een laadpaal die interactief kan laden. Daarvoor heb je een energiemeter nodig (die in je elektriciteitskast zit ingebouwd) die álle elektrische stromen in real-time kan meten. Dat wordt trouwens ook belangrijk bij de invoering van het capaciteitstarief in 2022.

We geven een concreet voorbeeld: wanneer er ín je woning al een te hoog verbruik is, zal je slimme meter het laadvermogen naar jouw wagen automatisch verminderen. Daardoor vermijd je overbelasting van het elektriciteitsnet alsook te hoge piektarieven.

Verder heeft zo’n meter trouwens nog meerdere andere voordelen:

  • Je kan prioriteiten ingeven en vermogenslimieten instellen waardoor je kostenefficiënt kan laden.
  • Je meter speelt slim in op andere verbruikers in de woning. Het laden van de wagen wordt daar in real-time aan aangepast.
  • Als er meerdere laadstations aanwezig zijn, zal de meter ook daar op inspelen. Het beschikbare vermogen zal gespreid worden over die verschillende laadstations.
  • Er is interactie met duurzame energiebronnen. Wanneer je zonnepanelen hebt, kan je de auto op een ecologisch verantwoorde manier opladen. Je hebt lokaal geproduceerde energie ter beschikking.

Backend service

Met zo’n backend-oplossing kun je je laadvoorziening geheel naar eigen wensen instellen en aanpassen. Je kunt ook een terugbetaling krijgen voor de gebruikte elektriciteit.

Wil je hiervan gebruikmaken? Belangrijk is dat je laadpaal beschikt over een OCPP (Open Charge Point Protocol). Dat wil zeggen dat je vrij bent om een back-end zelf te kiezen.

Eén van de bekendste backend-diensten is E-flux. Dit bedrijf bestaat sinds 2017 en hun dienstverlening is tweedelig.

  • Enerzijds stellen zij laadpassen ter beschikking (keuze met of zonder abonnement). Met die laadpas kan je op openbare plaatsen gaan laden. Zij zijn momenteel aangesloten op een netwerk van meer dan 200.000 laadstations verdeeld over Nederland, België en Duitsland. Je betaalt het reguliere tarief van de aanbieder en je zal hiervoor een maandfactuur ontvangen.

  • Anderzijds kan je jouw eigen privélaadpaal beheren. Je kan mensen laten laden bij jou thuis. Je kan ervoor kiezen om dit gratis ter beschikking te stellen of je kan een vergoeding vragen voor de geladen stroom. Verder krijg je inzicht in het verbruik van je laadpaal.

Als bedrijf kan je de laadpaal van je werknemer thuis beheren. Wanneer je werknemer thuis zijn wagen oplaadt, kan hij deze automatisch vergoed krijgen. E-flux zorgt voor de maandelijkse facturatie aan het bedrijf en de maandelijkse vergoeding voor de werknemer.

Voor meer informatie kan u terecht bij E-flux.nl

Meer info?

Bent u intussen helemaal overtuigd?
Wilt u nog meer te weten komen over laadpalen en/of een offerte aanvragen?

Contacteer ons via het contactformulier en wij helpen u graag verder!

Contacteer ons